luni, 14 martie 2016

Proiect ecologic lansat la Bălți, Republica Moldova

În data de 12 martie, la Bălți a fost lansat proiectul „Noi Câștigăm Când Reciclăm”, care promovează utilizarea eficientă a deșeurilor. Acesta a început cu un eveniment de formare a tinerilor cu privire la importanța reciclării, care a avut loc în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică “Școala Verde”, care activează în cadrul asociației „Caroma Nord” implementează proiectul dat, implicând instituțiile de învățământ în activități legate de mediu.
 Dacă e să ne referim, în linii generale, la proiectul „Noi Câștigăm Când Reciclăm” , atunci organizatorii ne spun că acesta cuprinde două laturi cea educațională și cea practică, cu scopul de a îndemna comunitatea să recicleze. Aspectul educațional constă din două etape de formare. Prima etapă a constat într-un training dedicat reciclării, pentru 50 de studenți, care a avut loc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în data de 12 martie și care a fost facilitat de Petru Vinari, reprezentant al organizației non-guvernamentală din Chișinău „EcoVisio”. Acești 50 de studenți vor oferi aceeași formare în cadrul a 6 școli din Bălți, și 2 școli din satele apropiate pentru 150 de elevi.
 A doua etapă a proiectului constă într-un concurs care începe pe 25 martie între cele 8 școli participante pentru a verifica ce școală poate colecta cel mai mult plastic, hârtie și carton. Containerele pentru reciclare vor fi instalate în fiecare școală participantă pentru a oferi studenților și comunității o oportunitate practică de a recicla. Fiecare școală participantă va primi diplome și un premiu bănesc pentru materialul recicla care va fi folosit pentru a sprijini cluburi și activități studențești. Școlile câștigătoare vor fi onorate cu  titlul „Școli care au grijă de mediul înconjurător” scris pe un panou. Competiția oferă o nouă modalitate pentru elevi de a fi implicați în comunitatea lor care, la rândul ei, are posibilitatea de a sprijini atât interesele elevilor, cât și procesul de reciclare a hârtiei, materialelor de plastic, și carton.
Cât despre trainingul care a dat start proiectului și care a avut loc în data de 12 martie, Jeff Liu, voluntar al Corpului Păcii și unul dintre organizatorii evenimentului, ne-a declarat:
Voluntarii de la "Green School" au venit cu ideea de a implica școlile în reciclare. Ana Bogaciuc este cea responsabilă pentru lansarea acestei idei, dar, ideea a fost dezvoltată puțin mai târziu de voluntarii de la Corpul Păcii și de alții voluntari de la "Green School". Participanții la training erau interesați și au avut o dezbatere aprinsă într-una din sesiuni despre cum să-i motiveze pe cei cărora nu le pasă de reciclare. Ca în majoritatea cazurilor de inițiere a unui proiect, a fost greu să găsim  oamenii potriviți care să coopereze cu noi, dar cu acordul celor doi directori și semnarea contractului, ceilalți ne-au urmat și am fost norocoși să găsim furnizori care ne-au ajutat să facem pubelele ( Sarob Productions and TorEco). La training au mai fost, de asemenea, și directorii școlilor " Ion Creangă " și liceului din Sîngureni, directorul de la "Caroma Nord" și inspectorul general al ecologiei din Bălți.
Inițiativa de a lansa proiectul îi aparține Anei Bogaciuc, voluntară a Centrului de Resurse pentru Educație Ecologică “Școala Verde”. Plină de energie și inițiativă aceasta ne-a mărturisit:


Ideea despre reciclare mi-a venit demult, și tot așteptam ocazia să o realizez. ”Green School” acum beneficiază de un voluntar al Corpului Pacii, care se numește Bartosz Gawarecki și care ne-a propus să facem un proiect pe care ni-l dorim! Eu am propus ideea și el a susținut inițiativa mea. Jeff Liu a aflat despre ea și a fost foarte entuziasmat, pentru că, de fapt, avea și el intenții asemănătoare. Pe lângă aceasta mai sunt 2 baieți - Vlad și Andrian, elevi în clasa a 8-a a gimnaziului din Sîngureni. Aceștia doi, atât de tare au vrut să facă ceva pentru mediu incât au încercat să recicleze hârtia singuri, acasă!!! Deci, ei la fel au susținut ideea proiectului. Chiar neavând experiența de a scrie  proiecte și de a aplica la granturi, ei au lucrat foarte mult! Apoi este Olga Rusu, care știe foarte bine să comunice cu oamenii, știe să îi conecteze, să găsească oameni necesari! Astfel s-a format echipa! Având o echipă atât de bună, noi am reușit să scriem acest proiect, să planificăm totul și chiar să câștigăm grantul! Cred că echipa noastră este cel mai tare punct nostru forte. Sunt foarte mulțumită de oamenii care au fost receptivi și oamenii cărora le pasă și sper foarte mult că proiectul va avea succes și că, în viitorul apropiat, reciclarea va deveni un lucru normal în Moldova.
 La training am întâlnit o tânără care se implică activ în mai multe activități de voluntariat ce vizează diverse domenii, voluntariatul fiind pentru ea un stil de viață. Este vorba de Mădălina Spînu, elevă a Liceului Teoretic ”George Coșbuc” din orașul Bălți, care ne-a declarat mulțumită de evenimentul la care a participat:
 Training-ul dat este unul foarte interesant. Am activat și am învățat împreună cu oameni deosebiți care sunt cointeresați de un viitor mai sigur pentru noi și apropiații noștri. Am înțeles că noi putem schimba lumea și putem face ca mediul în care trăim sa fie mai curat. Particip în cadrul proiectului dat pentru ca să îmi dezvolt abilitățile, să capăt experiență nouă în domeniul ecologiei și să demonstrez lumii că schimbarea vine de la fiecare din noi. Nu trebuie să vorbim mult, pentru că oamenii aud doar ceea ce vor ei, dar trebuie să facem mai multe fapte și oamenii vor lua exemplu de la noi, căci facem fapte bune.
 Un studiu realizat în 2015 a arătat că 65% din populație nu a reciclat înainte, dar 89% dintre oameni ar recicla dacă serviciul dat ar fi prestat. Astfel, programul dat este primul pas în implicarea elevilor și a comunității în domeniul reciclării, care va aduce un viitor mai curat pentru orașul Bălți. Cu tineri instruiți, parteneri dedicați, și containerele instalate în oraș, acest vis poate deveni realitate.
Acest proiect se desfășoară datorită a două întreprinderi din Bălți; „Sarob Productions” și „FinPlast-Prim”, ONG-ului „EcoVisio” care s-au asociat cu „Școala Verde” pentru a susține proiectul dat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu